Primăria municipiului Cluj-Napoca se pregătește să cumpere 80 de autobuze cu hidrogen. Aceste autovehicule electrice sunt alimentate cu hidrogen și au un nivel de zgomot foarte scăzut.
Mijloace de transport noi și nepoluante va avea și orașul Galați.
Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a vorbit despre achiziția autobuzelor cu hidrogen.
„Avem o licitație deja pentru 18 autobuze articulate electrice, autobuze care trebuie să vină în anul 2024, de care să ne bucurăm cu toții. Sunt autobuze articulate, adică sunt mai mari decât autobuzele electrice pe care le avem în acest moment.
De asemenea, ne-am propus ca până în anul 2028 întreaga flotă de transport public din Cluj-Napoca să fie integral nepoluantă, electrică, fie că discutăm de tramvaie, fie că discutăm de troleibuze, fie că discutăm de autobuze.
Avem și o provocare în ceea ce privește producerea de hidrogen, de aceea avem acest parteneriat cu Universitatea Tehnică, în care lucrează specialiștii de acolo pentru implementarea acestui proiect, astfel încât să fim pregătiți și în producerea hidrogenului și în implementarea acestor mijloace de transport total nepoluante”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea.
Autobuzele cu hidrogen sunt foarte eficiente. Bateria lor se încarcă 100% în maximum 10 minute. Celelalte autobuze electrice au nevoie de 4-5 ore pentru o încărcare completă.
Buteliile cu hidrogen produc curent electric, care este stocat în baterie. Au posibilitatea de a rula suplimentar cu 20, chiar 30 de km.
Și Primăria Galați și-a propus să cumpere zeci de mijloace de transport noi și nepoluante cu fonduri PNRR. În total, este vorba despre 62 de autobuze electrice, tramvaie și microbuze moderne.
Contractul pentru un prim lot de 20 de autobuze electrice și a 12 stații de încărcare aferente a fost semnat săptămâna trecută. Prețul: 60 de milioane de lei.
„Aducem la Galați doar autobuze noi și moderne. Mă bucur că, în decurs de circa o lună, am semnat contracte de achiziție pentru 50 de mijloace de transport noi: 20 de autobuze electrice de 10 metri, 10 tramvaie, iar acum pentru acest lot de 20 de autobuze electrice noi de 12 metri. Sunt mijloace de transport prietenoase cu mediul și cu toate dotările pentru a oferi cele mai bune condiții de călătorie”, a declarat primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu.
Cele 20 de autobuze au lungimea de 12 metri și o capacitate de 74 de călători. Sunt echipate cu un „motor ZF CeTrax – Electric Central Drive trifazat, având o putere nominală maximă de 300 kW cu un cuplu nominal de până la 4500 Nm și cu un sistem de baterii cu o capacitate nominală de 280 kWh, asigurând o autonomie de 302 km (E-SORT 2)”.